mandag den 9. februar 2009

Ørerne i mediemaskinen

[08. januar 2007]


Politisk Kommunikation: Medieorkanen raser, kameraer og mikrofoner er på 24-timer i døgnet, og mediemaskinen lader ingen gå ram forbi i den medieskabte virkelighed. Det er derfor helt naturligt, at presserådgivere og spindoktorer agerer filter over for pressen, når politikere døgnet rundt bliver jagtet af nyhedshungrende journalister, der alle går efter eksklusivhistorierne og solo-interviewene, mener journalist og studievært Torsten Jansen fra DR.

‘You can run, but you can´t hide’, lyder en velkendt strofe fra Depeche Mode. Og det er den medievirkelighed, som mange offentlige personer og politikere vågner op til hver eneste dag. Nyheder sover som bekendt ikke, og med de mange nye medieplatforme, der er skudt op som muldvarpeskud, giver det nye udfordringer for og stiller nye krav til politikerne i forhold til medietække, at sætte nye politiske dagsordener og afsætte historier, som før i tiden var svære at afsætte i medierne.


På den ene side giver det en enestående mulighed for politikerne at ramme et nyt publikum, at afsende politiske prøveballoner og i højere grad selektere, hvilket medie de ønsker at optræde i, så det matcher deres profil:


‘De (politikerne) kan vælge og vrage allerede fra morgenstunden. Så kan de være på TV 2 på hele dagsfladen, de kan gå på TV 2 News, de kan lade sig interviewe af et hav af aviser, og endelig om aftenen kan de vælge mellem Godaften Danmark eller DR´s nye aftenshow, TV-Avisen, TV 2-nyhederne eller Deadline. Der er en utrolig stor kamp om politikere og erhvervsfolk, og det gør at disse folk kan stille flere krav. Før i tiden kunne politikerne ikke rigtig undgå at optræde i TV-Avisen eller TV 2-nyhederne. Det var det mest attraktive. I dag vælger politikerne ofte et format som f.eks. Godaften Danmark, hvor de har mere tid til rådighed samtidig med, at der ikke bliver gået nær så kritisk til dem, som der gør i en nyhedsudsendelse på DR eller TV 2. Det har den konsekvens, at politikerne kan stille langt højere krav og slippe af sted med det’, pointerer Torsten Jansen.


En tur i mediekarrusellen
På den anden side er konsekvensen af mediestormen, at politikere har langt sværere ved at gemme sig og undgå skandalesager eller kritiske udtalelser i pressen. Der er intet skalkeskjul for de dårlige sager, og det stiller endnu højere krav til politikernes og deres rådgiveres timing, krisehåndtering og deres strategiske kommunikative evner. Det har selv den erfarne strategiske kommunikatør Fogh måtte sande i efteråret – senest med Dansk Folkepartis slagtning af Familie- og Forbrugerminister Lars Barfoed.


Har man ingen ny politisk dagsorden eller en løsning på problemerne i baghånden inden for få dage – ja, sågar timer - kan løbet være kørt for den pågældende politiker eller minister, når de dårlige nyheder ruller ind og spreder sig som en steppebrand i det politiske landskab:


‘Hvis du har en dårlig sag som politiker, så overlever du ikke tre dage i denne mediemaskine, vi er omgivet af. Det kører morgen til aften, hvor du som politiker er ved at få revet hovedet af. Et godt eksempel er Lars Løkke Rasmussen og selve kræftpatientsagen: Der gik ikke tre dage, før regeringen fandt nogle ekstra mio. kroner. Hvis du har en lorte-sag, så vokser og vokser den i et sygeligt tempo. Så hvis du som politiker ikke kommer med en løsning – så er du færdig inden ugen er gået. Før i tiden var det langt lettere at sylte en sag. Det er klart blevet sværere i dag’, forklarer Torsten Jansen.


Derfor er det indlysende, ifølge Torsten Jansen, at der er et filter imellem journalister og politikere i kraft af presserådgivere og spindoktorer, der kan dæmme op for det pres, der foregår i det hæsblæsende medieforløb:


‘Med den medieverden, der omgiver os, har politikerne også krav på at have et rockwoolslag i form af pressefolk, der agerer stødpude for pressen. Det kan godt være, at det er pisseirriterende for journalisterne, men jeg kan godt forstå, at det ikke kan være som i gamle dage, hvor vi havde alle ministrenes mobilnumre og bare ringede hjem til dem, når der var noget, vi ville vide’, pointerer han.


Det nye medieforløb vil også medføre, at vi i fremtiden vil se et langt mere offensivt modtræk og –angreb fra politikernes og spindoktorernes side i forsøget på dæmme op for eller ændre sporet i en verserende politisk sag. Med andre ord vil der opstå en stadig større magtkamp mellem medier, politikere og spindoktorer om at orkestrere den politiske debat og – dagsorden på trods af, at dette trekløver er tæt forbundet og vævet sammen i et gensidigt had-kærlighedsforhold.


Jo mere du fortynder...
Det er dog ikke kun politikere, der står over for nye udfordringer i den nye medie-æra. Journalister er også presset af stramme redaktionelle deadlines, hård konkurrence på mediemarkedet og den konstante søgen efter det, som lektor Ida Schultz kalder det sjette nyhedskriterium, nemlig eksklusivitetskriteriet: Den evige jagt efter solohistorier. Og flere medieforskere peger på, at journalisten som den dybdeborende og kritiske ‘fjerde statsmagt’ kan være truet af det opskruede tempo i medieverdenen og jagten på de samme politikere. Det billede kan Torsten Jansen godt nikke genkendende til:


‘Rollen som kritisk vagthund er truet. Jo mere vand, du hælder i saften jo tyndere bliver den. Der er kamp om dagens hovedpersoner. På en standard nyhedsdag i Danmark vil der være to-tre personer der vil være interessante. Der er en større konkurrence end tidligere, og vi vil alle sammen gå langt for at få de samme personer ind i vores studier. Med andre ord bliver det sværere for journalisterne.


Men i bund og grund handler det om, at medieforbrugerne selv må finde deres vej rundt i medielandskabet og finde ud af, hvor de får den bedste information og den mest kritiske journalistik. Det er trods alt godt, at der er flere tilbud at vælge imellem frem for færre’, slutter Torsten Jansen af med.


Hvad 2007 vil bringe af nye mediehistorier og sager, hvor politikere står for skud i pressen, og hvem der bliver de nye mediedarlings eller -yndlingsofre, vil kun tiden vise.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar